Нужно ли е децата да ходят на психолог?

от Администратор

Няма нищо задължително. Всеки може да прецени дали посещението при психолог може да подобри взаимоотношенията с децата и да им помогне да преодолеят труден момент. Днес се приема за нормално децата да израстват само с един родител. Много често това води до липси, които то не осъзнава, но влияят на разбиранията му и възприемането на света около него. В такива моменти, посещението при психолог може да бъде от полза както за детето, така и за родителите.

Ето и някои ползи, които може да постигнете, ако заведете вашия наследник на детски психолог:

  • Да се почувства по-спокойно и да погледне от друга гледна точка ситуацията, която го измъчва.
  • Да преживее по-лесно тежък момент в живота си, като загуба на близък човек или раздяла на родителите. В такива периоди децата са най-потърпевши, тъй като нямат нашия опит и предходни преживявания. В повечето случаи те се затварят в себе си и тази психологическа травма оказва влияние на целия им живот.
  • Когато виждате, че детето е по-притеснително и свито, може да има нещо, което го смущава. Вероятно се страхува да сподели с Вас. В такива моменти може да ползвате услугите на специалист, който да помогне и да предотврати бъдещи травми. Понякога ние самите не осъзнаваме как действията ни повлияват на другите, особено на тези крехки същества, за които нашата подкрепа е всичко, на което разчитат. Ако по някаква причина детето изпитва страх от Вас, то няма да ви сподели тревогите си, за да не остане само. В неговите очи Вие сте единствената му опора. Но ако по време на някоя игра при специалиста или разговор с него, разберете подобни притеснения на детето, може да му покажете, че то не е застрашено. Така може да заживее много по-пълноценно и свободно, като се осмелява да изразява себе си и своето мнение. 
  • В период на детски или тийнейджърски пубертет, терапевтът може да окаже много благоприятно влияние за по-лекото преминаване през този специфичен период за всички (както за родителите, така и за децата).

Децата са много нежни същества, чиято чувствителност е силно развита. Те усещат хората инстинктивно и възприемат всичко, което виждат буквално. Понякога едно незначително действие от Ваша страна, или нещо, на което са станали свидетели навън, може да окаже трайно влияние на тяхната психика дълги години. Вие сте възрастният, който взема отговорните решения и може да им помогне, като се погрижите за тяхното психично здраве. При всеки знак за продължителна тревожност в поведението на вашия наследник, може да му дадете своята подкрепа и да потърсите правилния специалист, който да Ви помогне в процеса. Това Ваше решение може да повлияе на целия им живот. Обръщайте внимание на сигналите, които децата Ви дават и се грижете за цялостното им  благоразположение. Ако те са щастливи и свободни, Вие ще бъдете най-гордите и радостни родители.