Защо е важно да посещаваш психолог/психотерапевт?

от Администратор

Когато чуеш за консултация с психолог/психотерапевт, най-вероятно си представяш еднообразни сеанси, при които изливаш душата си, споделяш всички трудности и проблеми, които преживяваш, а специалистът ти казва как да ги разрешиш и какво трябва да направиш. Но ситуацията е съвсем различна. Преди всичко нищо не трябва! Сам ще прецени дали да промениш нещо и по какъв начин. Работата на добрият професионалист не е да ти даде готови отговори, а да ти помогне да си задаваш правилните въпроси и да намериш най-работещите за теб решения. Само ти можеш да направиш желаната промяна, но това става по-лесно, когато имаш нужната подкрепа. Терапевтът  може да ти помогне, за да погленеш дълбоко в себе си и да си обясниш причината за проблемите, а от там да стигнеш и до тяхното разрешаване. Методите винаги са индивидуални. Специалистът ти дава единствено насоки за “бутоните”,  които можеш да натиснеш, за да бъдат от полза за подреждане  ребуса на твоя живот. Така че да минаваш през него много по-щастлив и удовлетворен от себе си и постигнатото.

Ето и синтезиране на най-важните ползи от ходенето на психолог/психотерапевт:
 

  • Професионална помощ за балансиране на твоя вътрешен свят - когато си в мир със себе си, няма външна сила, която може трайно да те разклати. Осигуряването на твоето душевно спокойствие, ти дава една стабилна основа, върху която може да градиш качествен начин на живот. 
  • Различна гледна точка в много ситуации, така че да прецениш кое ти е оказало въздействие и ако решиш, да го промениш. Понякога сме толкова вглъбени във всекидневните задължение, че пропускаме да видим по-голямата картина. Забравяме да проследим пътя на несгодите си и от къде са започнали. Първопричината често се крие в предхони ситуации или в нашето детство. Шокиращо да разбереш, че събития от твоето детство все още оказват влияние на твоите избори. Но сега имаш различни умения и инструменти. Можеш да поемеш отговорност за своите действия и да вземаш осъзнати решения за своите избори.
  • Помощ при емоционални проблеми - всеки има такива, в даден период от живота си. Ако ги излекуваш, може да продължиш напред без тяхната тежест на плещите си. Така се живее много по-леко и свободно.
  • Професионално съдействие, за да анализираш себе си и да бъдеш своя по-добра версия - ако смяташ, че нямаш проблеми за разрешаване, може да използваш терапевта, за да станеш още по-добра своя версия. Да постигаш по-лесно своите цели и цениш всичко, което имаш.
  • Установяване на реалната ситуация - за да промениш нещо, първо трябва реалистично да осъзнаеш къде се намираш и къде искаш да стигнеш. Когато знаеш каква е твоята цел и какви са пречките по пътя към нея е много по-лесно да се справиш с тях.
  • Увереност, че не си сам/а - когато си постигнал успех е много лесно да се похвалиш на всички, но когато имаш трудност, предпочиташ да не споделяш с никого. Дори и да се довериш на твой близък, не знаеш дали неговият съвет няма да е субективен. Затова най-често в тежките моменти се затваряме в себе си. При такъв развой на ситуацията специалистът може да ти даде спокойствие и да ти помогне да не затъваш в мрачни мисли, а да те накара да почувстваш подкрепен и да намериш най-доброто решение за теб.
  • При разговорът с терапевт, само ти си важен - акцентът е изцяло върху твоите чувства, мисли и емоции. За разлика от разговорът с близки хора, при които, при които мислиш за отсрещната реакция и чувствата, които ще предизвикаш. По време на сесия  може изцяло да се потопиш във всяка ситуация, да преживееш отново случилото се и да анализираш своите реакции, с помощта на специалиста.

Тъй като всички отговори се крият в теб, терапевтът ще те насочи да ги откриеш и ще те мотивира да ги приложиш в ежедневието си.

Ако все още не си сигурен дали да се обърнеш към специалист, просто опитай. Не губиш нищо, можеш само да спечелиш себе си...